Archeologiedagen : bezoek de Sint-Hubertuskerk te Wakkerzeel, een archeologisch vraagstuk.

Zowel de patroonheilige van de kerk, haar ligging op de grens van de oude bisdommen Kamerrijk en Luik als haar situering midden in een dorp waarvan de naam een vroegmiddeleeuwse oorsprong (-sele) in zich draagt kunnen een aanwijzing zijn voor het bestaan van een zeer oud bedehuis of kapel te Wakkerzeel. De woonkern blijkt zelfs al in 1235 een kerkhof rond de 'kapel' te hebben. Dit is bijzonder omdat dit recht in principe alleen aan echte kerken was voorbehouden terwijl Wakkerzeel pas in 1577 een onafhankelijke parochie werd, los van Werchter. Kan de archeologie een oplossing bieden aan deze (schijnbare) tegenstelling?
De bouwgeschiedenis van de kerk is nog niet volledig ontward maar de talrijke sporen in het muurwerk zijn zeker een kluifje voor wie houdt van 'muurarcheologie'. Een bezoekersbrochure helpt je op weg. Uitzonderlijk kunnen geïnteresseerden op deze dag de klokkentoren beklimmen waar je de indrukwekkende klokkenkamer met de Vanden Gheyn- en Sergeysklok kan bewonderen. Een zeer goede conditie en geen hoogtevrees is daarvoor vereist want de eigenlijke klokkenkamer is alleen bereikbaar via drie vrijwel loodrecht staande ladders. Wegens de stofnesten is aangepaste kledij aangeraden. Een beklimming gebeurt op eigen risico.
Bezoek: via de hoofdingang van de Sint-Hubertuskerk te Wakkerzeel van 14.00 u. tot 17.00 u.
Vóór en achter de kerk en aan de pastorie zijn er parkeerplaatsen.
Voor het beklimmen van de kerktoren moet je jouw plaats op voorhand (uiterlijk tot 19 mei 2022) reserveren via een e-mail naar info@hagok.be met aanduiding van het gewenste tijdslot : 14.00 u., 14.20 u., 14.40 u., 15.00 u., 15.20 u., 15.40 u., 16.00 u., 16.20 u. of 16.40 u. Opgelet, het aantal plaatsen per slot is beperkt tot 4 personen.
In de kerk voorzien we een boekenstand met onder meer het recente HAGOK-boek: 'Welluidend Erfgoed. Het klokkenpatrimonium van het land aan Demer en Dijle.'

Meer info
Waar?
Sint Hubertuskerk

Wakkerzeel
3150 Haacht
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs

Basistarief 10,00

HAGOK-leden 5,00

Kinderen - 16j 0,00

Extra info
Archeologiedagen2022
ook voor jongeren
Archeologiedagen
vlieg
Sint-Hubertuskerk te Wakkerzeel
Reservatie
Organisator
HAGOK vzw p.a. GC Den Breughel