Archeologiedagen: Workshop "Maak je eigen gelukspopjes uit WOI"

In deze workshop maak je je eigen wollen gelukspopjes. Deze workshops gaan door op volgende tijdstippen en dit zowel op zaterdag 25 mei als op zondag 26 mei: 14 uur - 14.30 uur - 15.00 uur - 15.30 uur - 16.00 - 16.30 uur.

Vooraf reserveren is aan te raden. Na deze workshop neem je je zelfgemaakte gelukspopjes mee naar huis!

Nénette en Rintintin vinden hun oorsprong aan de vooravond van WOI als twee poppen met porseleinen hoofden. Oorspronkelijk was Rintintin het meisje en Nénette de jongen, maar dit veranderde al snel. Later maakte men deze figuurtjes uit wollen draden om te dragen als gelukspopjes, vaak rond de hals of opgespeld, ook op het uniform.

Vaak waren ze verbonden met een draad, want het koppeltje was onafscheidbaar. Soms werden ze ook vergezeld van hun kindje Radadou. De wollen gelukspopjes gaf men aan de verloofde of geliefde aan het front als een soort bescherming en bijgeloof. Ze waren vooral populair in Parijs in 1918 toen de stad bedreigd werd, men geloofde immers dat het dragen van dergelijke gelukspopjes bescherming bood tegen bombardementen en aanvallen.

De gelukspopjes vormden ook een inspiratiebron voor liedjes, theaterstukken, … en werden vaak afgebeeld op ansichtkaarten. Ook na WOI bleven Nénette en Rintintin nog populair.

In samenwerking met The Salient Remembrance Detachment vzw en CO7 en met steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Meer info
Waar?
Memorial Museum Passchendaele 1917

Berten Pilstraat 5A
8980 Zonnebeke
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
>
Prijs

Basistarief 0,00

Extra info
Archeologie
Archeologiedagen
ook voor kinderen
co7
vlieg
Nénette en Rintintin
Organisator
Memorial Museum Passchendaele 1917