Archeologiedagen: de MIDDELbrEEUWEN

Kom je leerrijke en leuke activiteiten beleven met Archeologiedagen op Scheepswerven Baasrode? Op 26 mei staat alles in het teken van het thema MIDDELbrEEUWEN. Van hoe een schip onder zeil voortbeweegt, over hoe je een romp dichtmaakt met vies ruikende producten tot hoe touwslagers de touwen voor een schip maken. Je ontdekt er die dag alles over, zowel in leuke demonstraties als met boeiende lezingen. Kom jij ook langs om meer te leren over de scheepsbouw?

Met het programma “de MIDDELbrEEUWEN” bouwen we verder op de vorige edities “de IJzertijd” en de “Houtheid”! We zetten dit jaar nevenbedrijven zoals zeilmakers, touwslagers en breeuwers in de kijker.

Tuigage. Je bent waarschijnlijk wel bekend met de grote zeilschepen, de driemasters, met hun rechthoekige zeilen horizontaal bevestigd op de mast (een razeil). Maar wist je dat er ook andere manieren van tuigage zijn? Wind in de zeilen betekent namelijk niet enkel de wind van achter hebben. De wind kan ook dwars in de zeilen binnenkomen. Ontdek op Archeologiedagen meer over de verschillende manieren waarop zeilen bevestigd kunnen worden.

Maar tuigage betekent ook meer dan enkel bevestiging van de zeilen. Touwen zijn ook uiterst noodzakelijk aan boord. Touwslagers maken de touwen voor schepen in lijnbanen die geregeld meer dan 300 meter lang zijn. Kom ook zeker daarvoor langs om je kennis te vergroten!

En wat is dan breeuwen of kalefaten? Zorgen dat je al de kieren tussen de planken opvult met materiaal zoals hennep, dat je daarna afdekt met vies ruikend pek of teer.

Gratis programma:

- Lezingen voor een geïnteresseerd publiek dat hun kennis wil vergroten, maar zeker ook open voor nieuwsgierigen die zo de smaak te pakken willen krijgen.

  • 14.30 uur: Inleiding op het thema - Peter Van Wichelen
  • 14.45 uur: Replica of restauratie? - Cees Droste
  • 15.30 uur: Houten pompen maken - Luc Verachtert

- Zie gepassioneerde mensen actief aan het werk gaan met de ambachten van het breeuwen en touwslagen.

- Zet meteen je nieuw opgedane kennis om in de praktijk door zelf aan het breeuwen te slagen. Ga zeker ook eens ruiken aan het smerige goedje teer.

- Kinderactiviteiten: laat je kinderen actief de site beleven. Ze kunnen onder andere touw over bolders gooien en zelf gaan breeuwen.

Nerdland 25 mei! Kom ons en de School voor Scheepsmodelbouw zoeken op Nerdland. Ontdek scheepsmodellen die echt drijven waar de modelbouwers jarenlang met passie aan werken. Je kan ook zelf leren hoe je hout moet plooien. Dat wil je toch niet missen?

Meer info
Waar?
Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode

Sint-Ursmarusstraat 137
9200 Baasrode
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs

Basistarief 0,00

Extra info
OVGRAT
Industriële archeologie
Archeologiedagen
schepen
binnenschip
Varend erfgoed
Industrieel erfgoed
POV
Archeologie
breeuwen
boot
schip
werf
Scheepswerf
historische werf
industrie
binnen
demonstratie
Lezing
archeologische lezingen
lezingen
gezin
kinderen
water
Watererfgoed
hout
houten schepen
zeilen
zeil
varen
vlieg
breeuwsel en breeuwmateriaal op een zeil.
Organisator
Provincie Oost-Vlaanderen