Ben je leerkracht en wil je jouw les eens op een andere manier invullen?
Neem tijdens de Archeologiedagen deel aan één van de activiteiten die zich specifiek tot scholen richten!
Of bekijk het aanbod dat het hele jaar door beschikbaar is.
Vrijdag 26 mei 2023 - Activiteiten voor scholen tijdens de Archeologiedagen - online vanaf het voorjaar 2023
Archeologie in de klas het hele jaar door
Heb je een aanvulling voor deze rubriek? Laat het ons weten op info@archeologiedagen.be

Educatief pakket Archeologie - Provincie Antwerpen
Met een educatief pakket – op maat van leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar – willen we graag jongeren enthousiast maken en sensibiliseren voor archeologie. De basismodule laat hen kennismaken met archeologie, terwijl een tijdscapsule dieper ingaat op de Merovingische periode in onze regio. Beide pakketten bestaan uit een handleiding voor leraren en werkbladen voor leerlingen.

Emma en Otis vinden een muntje - Provincie Limburg
Naar aanleiding van de Archeologiedagen 2022 ontvingen 1750 Limburgse kleuterklassen het boek Emma en Otis vinden een muntje van de kinderauteur en illustratrice Liesbet Slegers.
Wil je in de kleuterklas aan de slag rond archeologie?
Het boek is daarvoor ideaal! Het laat kleuters op een uitdagende manier via 8 verschillende opdrachten kennis maken met archeologie. Het kwam tot stand in samenwerking met historici en archeologen.
Sta je voor de klas in een andere provincie? Geen probleem, ook jij kan het boek bestellen: pcce@limburg.be
Les met "archeo-shop" (+ aanvullende workshops) - de Archeo-Tolk
Wil je jouw lessen rond prehistorie niet enkel uit de handboeken geven maar op een boeiende actieve manier? Nodig dan archeo-tolk Nelle uit als gastdocent. Replica’s van artefacten of voorwerpen afkomstig uit de experimentele archeologie maken de prehistorie visueel, tastbaar en daardoor beter begrijpbaar.
Wil je een doe-activiteit bij het vak geschiedenis of W.O. zonder op verplaatsing te moeten gaan én die nog lang in het geheugen van de leerlingen blijft hangen? Combineer dan een of twee workshops naar keuze aan de les 'archeo-shop'.
Hatsjoe... gezondheid. Over gezondheid, hygiëne en pandemieën in de Romeinse tijd | Aanbod voor scholen - Provinciaal Archeocentrum Velzeke
Ook onder de indruk van de impact van het coronavirus op onze samenleving? Dan kunnen we je misschien wel boeien met onze nieuwe thema-rondleiding 'Hatsjoe... gezondheid! Over gezondheid, hygiëne en pandemieën in de Romeinse tijd' die jong en oud aan de hand van de attributen van de Romeinse arts Galenus en de godin Hygieia meeneemt naar de Oudheid.
Je komt te weten hoe en waar epidemieën konden ontstaan en hoe men die probeerde te vermijden. We leggen ook uit waarom allerlei remedies zoals religie, mythologie, kruidengeneeskunde maar ook je reinste kwakzalverij gewoon naast elkaar bestonden.
Daarnaast gaan we ook in op de desastreuze gevolgen van deze ziekteplagen voor het ganse rijk, van innovatieve infrastructuurwerken zoals riolering, waterputten en badhuizen tot de toenemende aanwezigheid van Germanen binnen het Romeinse rijk.
Educatieve brochure / Rondleiding smartphone - Archeologisch Site-Museum Kortemark
Toerisme Kortemark stelde een educatieve brochure op voor scholen in verband met het Archeologisch Site Museum. Dankzij deze educatieve brochure leren kinderen meer over de archeologische vondsten en het werk van een archeoloog.
De brochure kan idealiter ook gebruikt worden als voorbereiding op een klasbezoek aan het museum, of kan erna gebruikt worden om het bezoek te kaderen. In de brochure worden de belangrijkste tijdvakken in chronologische volgorde behandeld, maar beperkt zich door de beperkte plaats tot de hoofdzaken.
Het bezoek aan het museum kan met een ervaren gids (aan te vragen) die in het museum zelf graag op bijkomende vragen antwoordt. Of de leerlingen kunnen het bezoek aan de hand van een smartphone doen, deze loodst hen dan door het museum met allerlei interessante weetjes.
Ik ben archeoloog - Stedelijk Museum Hoogstraten
Opdrachten rond de prehistorie en archeologie.
Doe-activiteiten: boogschieten, vuurmaken, …
Archeologische koffer - Archeologisch Site-Museum Kortemark
Het Archeologisch Site-Museum Werken wil het verleden tastbaar maken en brengt het daarom letterlijk tot in de klas. Met de archeologiekoffer maken de kinderen uit de 3de graad van het lager onderwijs kennis met de archeologie én met de belangrijkste, grote periodes uit onze geschiedenis.
Opbouw van de archeologiekoffer:
In de archeologiekoffer werd een hele verzameling voorwerpen en illustratiemateriaal samengebracht; zorgvuldig uitgekozen en vlot bruikbaar in de klas. Ze vallen uiteen in twee categorieën: enerzijds de werktuigen van de archeoloog en anderzijds de archeologische vondsten.
Bij de koffer horen ook twee tekstbundels, één bestemd voor de leerkracht en één voor de leerlingen. In het lerarenpakket vindt men naast heel wat wenken voor de les ook uitgebreide achtergrondinformatie over de archeologie. De bundel voor de kinderen biedt de nodige mogelijkheden om de opgedane kennis te verankeren.
Alle voorwerpen en illustraties die in de koffer werden samengebracht kunnen actief in de klas gebruikt worden. De leerlingen mogen ze aanraken, onderzoeken en doorgeven.
Scholenworkshop LO en SO: Archeologie-atelier - SteM Sint-Niklaas
Hoe gaat een archeoloog vandaag de dag tewerk? Nog steeds met een schop, truweel of borstel? Of is er meer? Hoe reconstrueert een archeoloog het verleden? De leerlingen mogen ook aan de slag!

Archeo-logisch toch! - Midwest, Cultuur- en erfgoedplatform BIE RADAR
Verken de wereld van de archeoloog! Volg een spoedcursus archeologie en leer aan de hand van allerlei praktische opdrachten werken zoals een archeoloog. Nadien kent een opgraving in je buurt geen geheimen meer voor jou.
De koffer bevat een handleiding voor de leerkracht (inclusief de spoedcursus en meerdere opdrachtenbundels), blauwe archeo-kits en een USB-stick met een presentatie en invulbladen.

123 Archeologie! – Raakvlak
123 Archeologie! werd gelanceerd tijdens de Archeologiedagen editie 2021. Dit nieuwe pakket is zelfstandig te gebruiken door leerkrachten en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs. De archeologen van Raakvlak dagen de klassen via de website uit om een aantal archeologische uitdagingen aan te gaan, en hun badge van junior archeologen te verdienen.

Onder de radar – Provincie Limburg
Op zoek naar sporen uit WO II in Limburg? Benieuwd naar verhalen uit de oorlog? Het Limburg van 75 jaar geleden op luchtfoto’s onderzoeken? Ga in de klas aan de slag met het educatieve pakket van “Onder de Radar”!
In 2019 ontdekten archeologen van de Universiteit Gent in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) unieke WO II-luchtfoto’s van de provincie. Op de foto’s is het Limburg van 1943-1945 volledig te zien. Het is een prachtige bron, die nu voor de eerste keer voor iedereen te ontdekken is op het participatieve platvorm “Onder de Radar”. Wie een overblijfsel uit WO II herkent, een verhaal uit de oorlog wil delen, of een interessante locatie wil aanduiden, kan dat doen op www.onderderadar.be. Of je kan alle getuigenissen verkennen die al door anderen gedeeld zijn: dat zijn er al bijna 1500!
Vanaf vrijdag 9 oktober kunnen ook de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar dankzij de kant-en-klare lesfiche zelf aan de slag gaan met restanten van WO II in hun buurt.

Archeologie in de klas met het educatief pakket 'Archeokit' – Provincie Vlaams-Brabant
Waan jezelf een échte archeoloog en speur naar geheime vondsten uit Vlaams-Brabantse bodem! De Archeokit is een educatief pakket waarin ontdekken, ervaren en beleven centraal staan. Via voorwerpen, foto’s en infofiches krijgen leerlingen zicht op de steentijd, metaaltijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onder meer wonen, gebruiksvoorwerpen en voeding komen aan bod.
De koffer bevat een uitgebreide leerkrachtenhandleiding met achtergrondinfo. Als leerkracht kies je zelf welke thema's of tijdsperiodes je wil belichten.
Met jouw klas op archeologische uitstap doorheen het schooljaar?
Over heel Vlaanderen zijn er een tientallen musea met een focus op archeologie, of waar een deel van de collectie of permanente tentoonstelling over archeologie gaat. Vaak is er een aangepast programma voor klasbezoeken beschikbaar, vraag ernaar!
West-Vlaanderen
- Musea Brugge, Brugge
- Raversyde Anno 1465, Oostende
- Romeins Archeologisch Museum, Oudenburg
- Abdijmuseum Ten Duinen, Koksijde
- Yper Museum, Ieper
- In Flanders Fields Museum, Ieper
- Memorial Museul Passchendaele 1917, Zonnebeke
- Stadsmuseum ‘t Schippershof, Menen
- ‘T Rohardushof, archeologisch aardewerkmuseum, Beveren-aan-den-ijzer
- RAMS Regionaal Archeologisch Museum a/d Schelde, VOBoW vzw, Avelgem
- Navigo Nationaal Visserijmuseum, Koksijde
Oost-Vlaanderen
- Stedelijke Musea Dendermonde – Vleeshuismuseum, Dendermonde
- Erfgoedsite Ename, Ename
- Archeocentrum Velzeke, Velzeke
- STAM Gent, Gent
- SteM Sint-Niklaas, Sint-Niklaas
- Stadsmuseum Lokeren, Lokeren
- Museum Van Bogaert-Wauters/Vikingmuseum, Hamme
- Gents UniversiteitsMuseum, Gent
Antwerpen
Limburg
- Musea Maaseik – Regionaal Archeologisch Museum, Maaseik
- Gallo-Romeins Museum, Tongeren
- Teseum, Tongeren
- Museum De Kolonie, Lommel
- Museum De Kelder, Testa vzw, Tessenderlo
- Didactisch Museum Archeologie, KUL, Leuven
- Neanderthalersite, Veldwezelt
Vlaams-Brabant
- Archeologisch centrum van de abdij Affligem, Affligem
- Den AST, Halle
- Stedelijk Museum Aarschot, Aarschot
- Museum het Toreke, Tienen
- Erfgoed Museum Asse, Agilas vzw, Asse
- Africamuseum, Tervuren