Scholen

Ben je leerkracht en wil je jouw les eens op een andere manier invullen?

Neem tijdens de Archeologiedagen deel aan één van de activiteiten die zich specifiek tot scholen richten!

Of bekijk het aanbod dat het hele jaar door beschikbaar is.

 

 

Vrijdag 20 mei 2022 - Activiteiten voor scholen tijdens de Archeologiedagen

Archeoloog en metaaldetectorist in de klas! - IOED IGEMO & VEC

Tijdens de lesjes wordt er op kindermaat stil gestaan bij: wat is archeologie en metaaldetectie, wat is de regelgeving daarrond, wat voor vondsten kan je terugvinden en wat moet je daarmee doen. Dit zowel aan de hand van doe-opdrachtjes, als een aantal vondsten uit de collectie van de metaaldetectorist en vondsten van een nabijgelegen archeologische site. Zo ontdekken de kleuters eveneens al spelenderwijs wat geschiedenis over hun eigen gemeente.

Als doe-opdracht zijn er voor alle kinderen "eitjes" voorzien met een vondstje binnenin: bv. oude munten, oude sleutels, miniatuur keramiek en faience, miniatuur gereedschap, … Die worden in een zandbak van de school verstopt. De kinderen kunnen zelf de eitjes opsporen met een metaaldetector, en nadien ook openmaken met een truweel.

Type activiteit
workshop
Doelgroep
3de kleuterklas basisscholen in Willebroek & Sint-Katelijne-Waver
Oude tekening van de burcht van Rummen

De grote heropbouw van de Burcht van Rummen! (VOLZET) - IOED Zuid-Hageland

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van GVBS De Knipoog worden ondergedompeld in het middeleeuwse verleden van het mysterieuze Warandebos achter hun schoolsite. Ze krijgen op deze bijzondere archeologische en cultuurhistorische site een rondleiding over Arnold van Rummen, die er als laatste heer van Loon ten onder ging in 1365. Nadien mogen ze de middeleeuwse burcht in miniatuurversie heropbouwen.

Type activiteit
workshop
Doelgroep
3de graad basisonderwijs, scholen Geetbets
kinderen rond de archeokit koffer

Archeologie in de klas met het educatief pakket 'Archeokit' (VOLZET) - Provincie Vlaams-Brabant

Tijdens de Archeologiedagen wordt archeologie in al haar facetten in de schijnwerpers gezet. Voor de scholen voorzien wij een workshop rond de ‘archeokit’, onder begeleiding van archeologiestudenten van de KULeuven.
De archeokit is een educatief pakket waarin ontdekken, ervaren en beleven centraal staan. Via voorwerpen, foto’s en infofiches krijgen leerlingen zicht op de steentijd, metaaltijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onder meer wonen, gebruiksvoorwerpen en voeding komen aan bod.

In het kader van de Archeologiedagen bieden wij het pakket uitzonderlijk aan met begeleiding door een archeologiestudent(e). Deze student(e) doet de begeleiding in de klas, met ondersteuning van de leerkracht. De workshop duurt twee lestijden.

Deze workshop is volzet, maar bij extra interesse zullen we bekijken of we binnen Vlaams-Brabant op deze vraag kunnen ingaan in de loop van het schooljaar.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
3de graad basisonderwijs, scholen Vlaams-Brabant

Archeologiedagen: op zoek naar de steentijd onder het stuifzand - IOED Lage Kempen

Momenteel wordt er in het Wild-en Wandelpark Molenheide werk gemaakt van een groot natuurherstelproject. Onder de dennenbomen, die daar destijds voor de mijnbouw werden aangeplant, liggen er eeuwenoude zandbergen. Regionaal Landschap Lage Kempen neemt samen met landschapsarcheoloog Eckhart Heunks scholen van Houthalen-Helchteren mee op het terrein om d.m.v. landschappelijke boringen uitleg te geven over het archeologische onderzoek en het herstel van de landduinnatuur.

Type activiteit
Rondleiding / Workshop
Doelgroep
scholen van Houthalen-Helchteren
metaalvondst magneetvissen

Archeologiedagen: Magneetvissen en ijzervondsten - Provincie Oost-Vlaanderen Scheepswerven Baasrode

Ontdek de archeoloog in jou! Zoek objecten uit lang vervlogen tijden op onze erfgoedsite. Na het identificeren en beschrijven kom je er van alles over te weten.
Heb je al eens gehoord van magneetvissen? Zijn er vissen die magnetisch zijn? Het zou kunnen maar op de archeologie dag vissen we met een magneet naar ijzeren voorwerpen verscholen in het donkere water, magneetvissen dus.
Heb je enig idee wat er zoal uit de Schelde wordt opgevist tijdens baggerwerken? We geven een voorsmaakje met een mini-expo.
Je bent welkom met je klas voor een spannende archeologie dag.

Type activiteit
Mini-expo
Doelgroep
2de en 3de graad basisonderwijs
Fragment van en neuskruikje

Archeologiedagen: Opgevist Verleden - Word archeoloog voor een dag - IOED Land van Nete en Aa

Wim Vervoort ontdekte als jonge kerel bijna dertig jaar geleden enkele scherven in een berg grond aan de oevers van de Kleine Nete. Op dat moment voerde men dijkwerken uit en Wim besefte meteen dat er heel wat waardevolle archeologische kennis aan het verdwijnen was. Samen met zijn broer Erik begon hij al het archeologische materiaal te verzamelen in en rondom de Kleine Nete. Ze verzamelden vooral aardewerkscherven uit de middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Maar ze ontdekten onder andere ook een vuurstenen fragment uit het paleolithicum, een Romeinse munt en middeleeuwse penningen.

Kom met je klas naar kasteel Le Paige en ontdek samen met Wim en zijn vrienden hoe men eeuwen geleden in Herentals leefde. Aan de hand van echte archeologische vondsten onderzoek je het verleden en word je archeoloog voor een dag!

Meer info? Neem dan gerust contact op met IOED Land van Nete en Aa.

Type activiteit
workshop
Doelgroep
scholen uit Herentals & omgeving
Workshop Boer-en-Buiten, bovenaan schilderij van Breughel, onderaan keramiek vondsten

Archeologiedagen - Een archeoloog op de Boer-en-Buiten - Kempuseum

Kom met de klas naar het Kempuseum!
Kan jij als een archeoloog opzoeken wat de boeren vroeger aten? Hoe maakten ze hun eten klaar en hoe bewaarden ze dit?

Leerkrachten van het 4de leerjaar kunnen hun klas inschrijven om: 9 uur; 10 uur; 11 uur; 12 uur; 13 uur en 14 uur.
De workshop duurt ong. 50 min.

Organisatie: Erfgoed Voorkempen samen met gemeente Brecht

Type activiteit
workshop
Doelgroep
Basisonderwijs lager en kleuter
Er wordt op de foto door 2 kinderen en een archoeloog in een zeefbak naar vondsten gezocht.

Archeologiedagen 2022: Torhou(d)t van archeologie (Scholen) - Raakvlak & RAAP België

Je kan er nauwelijks omheen kijken als je vandaag in Torhout wandelt. Sinds september 2021 is er heel wat archeologische activiteit in de stad en werden prachtige ontdekkingen gedaan! Raakvlak en RAAP België organiseren tijdens de Archeologiedagen tal van leuke activiteiten, waardoor je dit zelf kan ervaren, ook met je klas!

Kom met je klas echte vondsten van de opgraving wassen en bestuderen. Luister naar de spannende verhalen en anekdotes van de archeologen op de site en kom tot rust in onze ‘ASMR-chaeology’ ruimte.

Op de pop-up tentoonstelling, waarin top vondsten van de opgraving worden tentoongesteld, krijg je extra uitleg van de archeologen.

Er valt heel wat te beleven tijdens deze dag exclusief voor scholen! Vergeet je plekje niet te reserveren via info@raakvlak.be

Een bezoekje duurt zo'n 45-50 minuten en is helemaal gratis.

Meer details kan je binnenkort vinden op www.raakvlak.be

Type activiteit
doe-markt
Doelgroep
Scholen uit Torhout & omgeving
cover van het boekje Emma en Otis vinden een muntje

Archeoloog voor 1 dag in Oudsbergen: Emma en Otis vinden een muntje (VOLZET) - Regionaal Landschap Kempen en Maasland & Provincie Limburg

De kleuters van basisschool Wonderwijs in Wijshagen maken kennis met de boeiende wereld van de archeoloog. Een leerrijk boek van Liesbet Slegers neemt de kleuters mee op avontuur. 'Emma en Otis vinden een muntje' vormt de leidraad voor een boeiende namiddag vol doe-opdrachten op de ijzertijdsite 'De Rieten'.
Volzet!

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
kleuters basisscholen Wijshagen
3 kinderen zitten gehurkt te graven met truwelen, helmpjes op en fluo hesjes aan

Workshops voor de lagere school: ‘Kruip in de huid van een archeoloog’ (VOLZET) - Stadsarcheologie Gent

We stellen ons graag even aan jullie voor. Wij zijn het team Stadsarcheologie van de stad Gent en zijn gehuisvest in De Zwarte Doos in Gentbrugge. Wij staan in voor het archeologisch traject bij ontwikkelingen op openbaar domein (wegen, pleinen, parken, …) en binnen stadspatrimonium. Je kan ons aan het werk zien tijdens opgravingen of in ons erkend onroerend erfgoeddepot De Zwarte Doos.
In het kader van de jaarlijkse Vlaamse Archeologiedagen, organiseren wij een aantal workshops gericht op leerlingen van het vierde, vijfde of zesde leerjaar. Altijd al benieuwd geweest naar het werk van archeologen? Welke kleren ze dragen, wat voor materiaal ze gebruiken, … Tijdens de interactieve workshop ontdek je welke weg een vondst aflegt van opgraving tot bewaren.
De workshops vinden plaats om 10 uur en 13 uur op vrijdag 20 mei in De Zwarte Doos, Dulle-Grietlaan 12, 9050 Gentbrugge. Een workshop duurt zo’n anderhalf uur.
Willen jullie er bij zijn? Schrijf je dan in via dienst.archeologie.monumenten@stad.gent

Vermeld hierbij jouw school en klas (vierde, vijfde of zesde leerjaar, hoeveel leerlingen (max. 25 lln.), contactgegevens) en naar welk tijdstip jouw voorkeur uitgaat. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt. Snel inschrijven is dus de boodschap!

Type activiteit
workshop
Doelgroep
4de, 5de, 6de leerjaar basisonderwijs
taxandriamuseum activiteit iedereen mini-archeoloog

Archeologiedagen: iedereen mini archeoloog – Musea Turnhout

In het Taxandriamuseum worden hele oude aardewerken potten bewaard. Een archeoloog vertelt je graag hoe die daar terecht komen. Met afwisselende doe-opdrachten en voorleesverhalen op maat wordt zelfs archeologie als wetenschap ‘kinderspel’.
Duur: 2 uur

Reserveren kan tot 9 mei via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be

Type activiteit
Rondleiding
Doelgroep
3-5 jaar
Archeologiedagen

Archeologiedagen in Ename: Lego-workshop met Little Brickroom (voor klassen) – Provincie Oost-Vlaanderen

Zin om samen met je klas LEGO® te bouwen? David, LEGO Master en archeoloog neemt je mee naar het boeiende verleden van Ename en daagt leerlingen uit om hun deel van het verleden te bouwen met LEGO®.

Wil je deelnemen met de klas?

INSCHRIJVEN KAN VANAF VRIJDAG 30 april

Type activiteit
workshop
Doelgroep
kinderen

Archeologie in de klas het hele jaar door

Heb je een aanvulling voor deze rubriek? Laat het ons weten op info@archeologiedagen.be

Inhoud koffer Archeo-logisch toch!

Archeo-logisch toch! - Midwest, Cultuur- en erfgoedplatform BIE RADAR

Verken de wereld van de archeoloog! Volg een spoedcursus archeologie en leer aan de hand van allerlei praktische opdrachten werken zoals een archeoloog. Nadien kent een opgraving in je buurt geen geheimen meer voor jou.

De koffer bevat een handleiding voor de leerkracht (inclusief de spoedcursus en meerdere opdrachtenbundels), blauwe archeo-kits en een USB-stick met een presentatie en invulbladen.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
derde graad lager en de eerste graad secundair onderwijs

123 Archeologie! – Raakvlak

123 Archeologie! werd gelanceerd tijdens de Archeologiedagen editie 2021. Dit nieuwe pakket is zelfstandig te gebruiken door leerkrachten en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs. De archeologen van Raakvlak dagen de klassen via de website uit om een aantal archeologische uitdagingen aan te gaan, en hun badge van junior archeologen te verdienen.

Type activiteit
online lespakket
Doelgroep
5de en 6de leerjaar basisonderwijs
onderderadar.be

Onder de radar – Provincie Limburg

Op zoek naar sporen uit WO II in Limburg? Benieuwd naar verhalen uit de oorlog? Het Limburg van 75 jaar geleden op luchtfoto’s onderzoeken? Ga in de klas aan de slag met het educatieve pakket van “Onder de Radar”!
In 2019 ontdekten archeologen van de Universiteit Gent in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) unieke WO II-luchtfoto’s van de provincie. Op de foto’s is het Limburg van 1943-1945 volledig te zien. Het is een prachtige bron, die nu voor de eerste keer voor iedereen te ontdekken is op het participatieve platvorm “Onder de Radar”. Wie een overblijfsel uit WO II herkent, een verhaal uit de oorlog wil delen, of een interessante locatie wil aanduiden, kan dat doen op www.onderderadar.be. Of je kan alle getuigenissen verkennen die al door anderen gedeeld zijn: dat zijn er al bijna 1500!  
Vanaf vrijdag 9 oktober kunnen ook de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar dankzij de kant-en-klare lesfiche zelf aan de slag gaan met restanten van WO II in hun buurt.

Type activiteit
downloadbaar lespakket
Doelgroep
5de en 6de middelbaar
Archeokit

Archeologie in de klas met het educatief pakket 'Archeokit' – Provincie Vlaams-Brabant

Waan jezelf een échte archeoloog en speur naar geheime vondsten uit Vlaams-Brabantse bodem! De Archeokit is een educatief pakket waarin ontdekken, ervaren en beleven centraal staan. Via voorwerpen, foto’s en infofiches krijgen leerlingen zicht op de steentijd, metaaltijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onder meer wonen, gebruiksvoorwerpen en voeding komen aan bod.
De koffer bevat een uitgebreide leerkrachtenhandleiding met achtergrondinfo. Als leerkracht kies je zelf welke thema's of tijdsperiodes je wil belichten.

Type activiteit
uitleenbaar lespakket
Doelgroep
4de tot 6de leerjaar

Met jouw klas op archeologische uitstap doorheen het schooljaar?

Over heel Vlaanderen zijn er een tientallen musea met een focus op archeologie, of waar een deel van de collectie of permanente tentoonstelling over archeologie gaat. Vaak is er een aangepast programma voor klasbezoeken beschikbaar, vraag ernaar!