Terugblik editie 2019

Vrijdag = kinderen baas. Verschillende scholen gingen langs op een opgraving of in een depot. De reacties van de kinderen liegen er niet om: "wow, zotcool", "morgen kom ik terug met mijn ouders", "ik wil later ook archeoloog worden, ... "

 

De zaterdag en zondag proefden veel gezinnen van het ondergrondse verleden. Overal in Vlaanderen was er wel een rondleiding op een opgraving of archeologische site. 

  • Archeologen in Sint-Truiden verwelkomden de bezoekers op de Grote Markt. Daar worden er 3.000 sketletten blootgelegd. 
  • In Ieper gingen archeologen op zoek naar de oude Leprozerie.  
  • In Antwerpen was het de laatste kans om de kipdorpsite te bezoeken. "Heel mooi hoe de oude stadsmuur en de brug toch nog te zien zijn. Ik hoop dat er boven de grond ook nog iets komt." gaf een bezoeker mee.
  • In Leuven konden de bezoekers Vlierbeek ontdekken. Ze kregen uitleg bij wat er gevonden is en de kinderen konden zelf ook opgraven.

Niet enkel opgravingen waren te bezoeken, maar ook depots stelden hun deuren open. Zo was er een rondleiding in het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant en in het depot van de Abdij van Roosenberg. Verder konden mensen een middeleeuwse kookmaaltijd eten in de Zwarte Doos in Gent.

Knokke-Heist, Ninove, Essen en Gent waren het toneel van heuse archeologische festivals. Gevechtscènes, kookworkshops, Romeinse spelen, een 17de eeuws legerkamp,  archeologie in 3D, ... Bezoekers kwamen vaak ogen én tijd te kort om alles te bekijken. 

Natuurlijk konden bezoekers ook rekenen op meer klassieke activiteiten zoals lezingen, wandeltochten, rondleidingen, .... Ook daar waren er enthousiaste reacties op te merken: "Nu weet ik wat er onder de grond steekt, hoe zot", "Morgen neem ik nog andere mensen mee!", "Waar kan ik hier die FB-pagina liken?", "Ik wil hier vrijwilliger worden", ...

Een archeologische marktkraam? Ja, ook dat was een activiteit! 's Morgens stonden de archeologen vergezeld door een middeleeuwse jonkvrouw in alle vroegte klaar naast het kippenkraam. Verder werden er in Ename ook antwoorden geformuleerd op levensnoodzakelijke vragen, namelijk wat als skeletten konden praten?

Een geslaagde tweede editie. Op naar de volgende!