Ben jij enthousiast om een activiteit te organiseren tijdens de Archeologiedagen?
Je vraagt je af hoe je dit best aanpakt? Je zoekt inspiratie? Wij zetten voor jou alles op een rijtje.
Welke data zijn belangrijk voor de editie 2024?
- 27 maart : uiterste inschrijfdatum om jouw activiteit(en) mee te laten profiteren van onze mediadeals. Ook al moet je jouw idee nog verder uitwerken: schrijf alvast in, want het loont zeker de moeite!
- 10 mei : Hesje, vlagjes, wegwijzers etc. nodig? Dit is de uiterste besteldatum voor het fysieke promotiemateriaal!
- 24-25-26 mei : Archeologiedagen!
Nieuwsbrief
Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuwtjes en tips meteen in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.
Jouw activiteit inschrijven?
Hoe komt jouw activiteit in onze kalender terecht? Zodra je activiteit op punt staat, publiceer je deze op de UiTdatabank. Zo komt je activiteit ook op deze website terecht!
Schrijf je je activiteit voor woensdag 27 maart 2024 in? Dan wordt je activiteit opgenomen in de nationale promotiecampagne, en maak je kans om mee te genieten van onze mediadeals. Ook in april en mei kan je je activiteit nog inschrijven. Dan promoten we je activiteit via sociale media.
Volg het stappenplan om je activiteit in de UiTdatabank te zetten.
Promotiemateriaal
Jouw activiteit in de kijker zetten? Bestel vóór 10/5/2024 jouw promotiemateriaal of download het logo, advertenties, sjablonen, etc.
8 tips om een originele activiteit te organiseren
1. Begin met een brainstorm.
Organiseer een brainstormsessie met een aantal mensen. Gebruik post-its, maak een mindmap, schrijf alle ideeën op zodat je er later kan op terugkomen.
2. Archeologie is overal
Zoek het letterlijk niet te ver. Mensen zijn vooral ge nteresseerd in hun eigen, lokale geschiedenis.
3. Word archeoloog
Laat de bezoeker in de huid van een archeoloog kruipen. Met al zijn zintuigen: laat hem voelen, proeven, ruiken, uitproberen, …
4. Pimp je activiteit
Een wandeling of tentoonstelling over de archeologische geschiedenis van je dorp of stad? Leuk, maar het wordt nog leuker als je net dat ietsje extra doet.
5. Maak een archeologische getint hapje
Laat een gids de bezoekers mee op sleeptouw nemen.
6. Budget
Jouw activiteit hoeft niet duur te zijn. Met een klein budget, kan je al veelverwezenlijken.
7. Doelgroep
Bepaal op voorhand de doelgroep van je activiteit. Wil je iets organiseren voor kinderen, mik dan op vrijdag 14 juni en werk eventueel samen met een school of een klas.
8. Samen sta je sterker!
Waarom niet samenwerken met een archeologisch bedrijf, een museum, depot of heemkundige kring? Samen kan je meer aan, bereik je een breder publiek en zet je jouw werk in de kijker bij andere organisaties.
Partners om mee samen te werken:
Mail naar info@archeologiedagen.be en we helpen je graag verder bij het vinden van een partner! |
Organiseer een activiteit voor scholen
De Archeologiedagen zijn er ook op vrijdag 24 mei. De perfecte gelegenheid om een klas uit te nodigen en met hen een activiteit te doen. Organisatoren van de voorbije edities liegen er niet om: “de leerlingen zijn een dankbaar publiek, de nieuwe generatie archeologen staat klaar, de verwondering van de kinderen is super om te zien, …”
Ben je overtuigd om zelf ook een activiteit te organiseren, maar tast je in het duister over hoe je dit precies moet aanpakken? Onze praktische en inhoudelijke tips helpen je op weg.
Hou jij rekening met het portretrecht?
Wij hebben niks liever dan dat er veel foto’s en/of filmpjes gemaakt worden tijdens de activiteiten. Maar hoe zit het dan met het portretrecht?
Je dient toestemming te vragen wanneer de mensen helder in beeld gebracht worden. Gaat het eerder om sfeerbeelden waarbij personen toevallig aanwezig zijn, of niet zo duidelijk in beeld gebracht worden, dan volstaat het om vooraf mee te delen dat er beelden gemaakt zullen worden en waarom. Doe dit door bv. een documentje duidelijk zichtbaar bij het onthaal van je activiteit aan te brengen.
Download onze voorbeelddocumenten
Doe je een activiteit voor scholen? Maak hiervoor op voorhand goede afspraken met de leerkrachten! Zij weten namelijk welke leerlingen wel/niet inbeeld mogen komen.
Wij gaan ervan uit dat dit voor alle beelden die wij van jou toegestuurd krijgen in orde is, en dat wij deze verder mogen gebruiken voor publiciteitsdoeleinden.
Op zoek naar extra financiële ondersteuning?
Hiervoor kan je bij een aantal provincies terecht:
Limburg:
- Dien voor projecten in het voorjaar (zoals de Archeologiedagen) voor 1 oktober een aanvraagdossier in voor een subsidie voor Projecten Onroerend Erfgoed (limburg.be). Bij vragen i.v.m. de projectopbouw of dossieropmaak kun je terecht bij pcce@limburg.be.
Oost-Vlaanderen:
- Dien voor projecten in het voorjaar (zoals de Archeologiedagen) voor 1 oktober een aanvraagdossier in voor een subsidie voor Erfgoedprojecten (oost-vlaanderen.be). Bij vragen i.v.m. de projectopbouw of dossieropmaak kun je terecht bij erfgoed@oost-vlaanderen.be.
Vlaams-Brabant:
- Dien voor de Archeologiedagen editie 2024 tot 24 februari 2024 een aanvraagdossier in voor een subsidie voor Erfgoedprojecten (vlaamsbrabant.be). Bij vragen i.v.m. de projectopbouw of dossieropmaak kun je terecht bij erfgoed@vlaamsbrabant.be.
West-Vlaanderen:
- Dien een aanvraagdossier in voor een subsidie voor de Ontsluiting van Onroerend Erfgoed (west-vlaanderen.be) (4 indiendata: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober). Bij vragen i.v.m. de projectopbouw of dossieropmaak kun je terecht bij erfgoedsubsidies@west-vlaanderen.be.
- Bestaat jouw doelpubliek (o.a.) uit scholen, jongeren, jeugdverenigingen en kansarmen? Laat hen dan weten dat zij een subisidie Bezoek Erfgoedlocaties kunnen aanvragen bij de provincie West-Vlaanderen.
Op zoek naar logistieke ondersteuning?
Hiervoor verwijzen we je graag door naar de verschillende provinciale uitleendiensten:
Heb je Inspiratie nodig?
Onze inspiratiegids is een goed startpunt en vind je in de downloadzone!
Ook Onroerend Erfgoed heeft een interessant inspiratiemagazine Publieksarcheologie.
Of bekijk onze filmpjes over volgende thema’s:
Digitale publiekswerking
Erfgoed en de digitale trein. TGV, IC en boemel … of toch maar fietsen en wandelen? Aan de hand van enkele recente initiatieven vanuit het bredere erfgoedveld toont Hildegarde Van Genechten, adviseur participatie & educatie bij FARO aspecten van digitale publiekswerking die ook voor de archeologische sector nuttig en bruikbaar zijn. Zijn er succesformules of zaken die je beter vermijdt?
Met een app in de hand …
Twee ervaringsdeskundigen aan het woord. Marijke Wouters en Tom Cornelissen van IOED Zuid- Hageland vertellen je hoe ze vrij snel en eenvoudig een archeologische wandeling met izi.TRAVEL maakten. Bekijk hieronder hun ervaring. Leen Vandaele en Simon Mortier (provincie Oost-Vlaanderen) nemen je mee op avontuur met de veelzijdige Erfgoedapp. Ga je mee? Van beide applicaties krijg je voor- en nadelen toegelicht en praktische tips die je helpen bij je keuze en bij de realisatie.
Zegt een beeld meer dan 1000 woorden?
Archeologische reconstructietekeningen Er is heel wat verbeeldingskracht nodig om de droge verzamelde archeologische data en grondplannen tot leven te brengen. Reconstructietekeningen zijn hiervoor een ideaal en kosteneffici nt hulpmiddel dat nog te vaak vergeten wordt! Hoe pak je dit aan, welke informatie heb je nodig, en wat wil je juist tonen? Drie duo’s, telkens een illustrator en een archeoloog, geven jullie aan de hand van hun casus een inkijk in hun werkwijze en visie en gaan kort in debat.