In 2022 werd de archeologie van de Eerste Wereldoorlog 20 jaar oud. In deze korte tijd groeide de slagveldarcheologie uit tot een volwaardige discipline binnen de archeologische wereld. In de eerste 10 jaar gebeurde het onderzoek nog hoofdzakelijk door de Vlaamse overheid, daarna namen de archeologische bedrijven het werk over, waarbij vaak dezelfde gepassioneerde WO I-archeologen de opgravingen uitvoerden.
Eén van hen is Simon Verdegem (BAAC Vlaanderen), die recentelijk de opgravingen in de Frezenbergstraat leidde. In 2012 was hij verantwoordelijk voor één van de eerste grote WO I-onderzoeken. Rondom Mesen werd een riolering aangelegd en zo kon een doorsnede door het frontlandschap worden opgegraven. Enkele jaren later deed hij nog zo’n doorsnede bij het gigantische Fluxysproject tussen Roesbrugge en Maldegem. In 2018 slaagde hij erin om via crowdfunding voldoende budget te verzamelen voor de opgraving van het Duitse bolwerk Hill 80 te Wijtschate.
In zijn lezing biedt Simon Verdegem een uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen binnen de slagveldarcheologie in de Westhoek. Hij bespreekt niet alleen de grote archeologische opgravingen die hij heeft geleid, maar gaat ook in op onderzoeksprojecten die zich richten op de evolutie van loopgraafstructuren en de zorgvuldige omgang met de stoffelijke resten van gesneuvelde soldaten. Deze presentatie benadrukt de complexiteit en het emotionele gewicht van het werk in dit veld, evenals de technische en ethische uitdagingen waarmee archeologen geconfronteerd worden.
In samenwerking met CO7 en met steun van de Provincie West-Vlaanderen.
Ieperstraat 1
8980 Zonnebeke
België
Basistarief € 0,00