Archeologie spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Opgravingen maken ons nieuwsgierig, want ze onthullen iets over ons verleden. Toch mogen we niet zomaar ergens beginnen te graven. Dankzij het overkoepelend Onroerenderfgoeddecreet uit april 2016 is de omgang met archeologisch erfgoed wettelijk geregeld.
102 archeologierapporten voor Ranst
Als er een archeologisch (voor)onderzoek doorgaat, moeten de archeologen altijd eerst een archeologienota opmaken en indienen bij het loket van het agentschap Onroerend Erfgoed. Na afloop volgt een eindrapport. Dat kan je online nalezen op https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/notas/notas. In de balk rechts kan je filteren op provincie en gemeente. Voor Ranst levert dat 102 rapporten op, gepubliceerd tussen 2016 en 2023.
Inventaris
Maar waar vinden we informatie over oude opgravingen? Hoe kunnen we achterhalen of de vondsten in een wetenschappelijke instelling of depot liggen of dat ze privébezit zijn? Dat uitzoeken is een van de taken van de erkende archeologische depots. Die inventaris is ook iets waar we op lokaal vlak aan kunnen meewerken. De themaraad Erfgoed en Erfgoed Voorkempen bekijken of ze dit samen kunnen aanpakken. Meer daarover hoor je tijdens de Archeologiedagen op 25 en 26 mei 2024.
Schildesteenweg 14
2520 Oelegem (Ranst)
België
Basistarief € 0,00