Boterhammen in de hub (speedlectures in de archeohub)

Tijdens je (zelf meegebrachte) lunch kom je meer te weten over erfgoed in Leuven en onderzoek van de KULeuven in binnen- en buitenland. Per lunchpauze komen 3 à 4 sprekers kort aan het woord.

1. Pieter-Jan Reynaert: historische drainage en ontginningen in de Kempen. Hoe is het Kempense landschap doorheen de tijd veranderd, welke rol heeft de mens daarbij gespeeld en hoe verloopt het onderzoek hiernaar (onder andere a.d.h.v. LiDAR, historische kaarten, archeologisch, bodemkundig en ecologisch onderzoek)
2. Veerle Van Kersen: Textielproductie in het Oude Egypte, hoe er linnen stof werd gemaakt van vlas, en waarom we voor de studie van textiel uit de oudheid de Europese paradigma's om moeten gooien. Denk archeologie vs iconografie, en de microscopische studie van objecten om het productieproces te achterhalen 

3. Bas Beaujean: Verschil moet er zijn. De stille krachten achter het Romeins baden. Iedereen weet dat de Romeinen dolverliefd waren op gezamenlijk baden. Zowat ieder zichzelf respecterend stadje had minstens één publiek badcomplex, maar meestal bleef het daar niet bij. Hoewel de kwaliteit van de badervaring varieerde, moest er op zijn minst water en een verwarmde ruimte zijn. Hiervoor was niet alleen de nodige waterinfrastructuur en brandhout nodig, maar ook ervaren werkers die zonder draaiknop de temperatuur van de vloer- en muurverwarming alsmede het water konden reguleren. In deze korte lezing, kijken we naar de 'bad'ervaring van deze stille krachten

4. Noah Gaens Onderzoek naar oudDNA richt zich op genetisch materiaal dat bewaard is gebleven in archeologische restanten. Door dit oudDNA te analyseren, kunnen we fascinerende inzichten bieden in oude migraties, koninklijke afstammingen en lang vergeten epidemieën.

Meer info
Waar?
Archeohub

Diestsestraat 187
3000 Leuven
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs

Basistarief 0,00

Extra info
Archeologie
archeohub
lezing
Reservatie
Organisator
KULeuven, departement archeologie