‘De eerste boeren in de Kempen en hun neolithische gereedschapkist’ door prof. dr. Bart Vanmonfort KU Leuven, en Dries Cnuts en Sonja Tomasso, ULiège

Meer dan 7000 jaar geleden komen de eerste boeren onze streken binnen. Het zijn kolonisten uit Centraal Europa, die een geheel nieuwe levenswijze met zich meebrengen. Ze bouwen huizen, maken aardewerk, verbouwen graan en andere gewassen en houden een veestapel. Ze installeren zich voornamelijk in de leemstreek, in een gebied dat geschikt was voor hun manier van landbouw. Het duurt nog zeker 1000 jaar voordat de eerste boeren ook actief worden op de Kempense zandgronden, een gebied dat tot dan vooral door jager-verzamelaars werd bewoond. Wie waren die eerste boeren van de Kempen? Van waar komen ze en welke relatie hadden ze met de laatste jager-verzamelaars van het gebied? Bart Vanmonfort (KU Leuven) vertelt ons over de levenswijze van de eerste boeren in onze streken.

In een tweede deel zoomen Dries Cnuts en Sonja Tomassa in op de vondsten van Brouwershuis.Wat heeft het uitgevoerde sporenonderzoek en de gebruiksanalyse ons geleerd? Wat maakt deze vondsten bijzonder?

Aansluitend bij de lezing (omstreeks 21.00 uur) wordt bijhorende expo in de bib geopend.

Meer info
Waar?
Stedelijke Bibliotheek Beringen

Graaf van Loonstraat 2
3580 Beringen
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Extra info
Archeologiedagen
Archeologie
bib3580
3580bib
visitlimburg
vlieg
Archeologiedagen 2024