Workshop Kintsugi in de archeohub

Als je nooit in scherven gelegen hebt, weet je niet hoe je in elkaar zit“. (Ziad K.Abdelnour)

Kintsugi (“gouden verbinding”) is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goudkleurige lak.

Het is ontstaan in de Muromachi periode, toen de Shogun van Japan, Ashikaga Yoshimitsu (1358-1408), zijn favoriete theekom liet vallen. Compleet van streek, stuurde hij deze meteen naar China ter reparatie. Toen hij de kom terugkreeg, was hij vol afschuw over de manier waarop deze was gerepareerd. De barsten waren gelijmd met lelijke stukken metaal. Yoshimitsu beval de ambachtsmannen het opnieuw te doen en ditmaal met een betere oplossing te komen.

Ze vonden een methode uit waarin de barsten niet verhuld, maar net gevierd worden, door de barsten te lijmen met het kostbaarste dat voorhanden was: goud.

Kintsugi is ondertussen uitgegroeid tot een mooie metafoor voor ons eigen proces; het raakt aan de symboliek van veerkracht en aanvaarding. Een voorwerp wordt zorgvuldig in ere hersteld met erkenning voor de barsten, het verzoent zich met zijn verleden en wordt daardoor paradoxaal genoeg sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

In deze workshop gaan we zelf aan de slag met scheuren, barsten, breuken en goudpoeder, én de aanvaarding van onvolkomenheden.

Benodigdheden:

- een COMPLEET bord, kommetje, tas,…. Om stuk te maken en weer te lijmen

- een keukenhanddoek.

Inschrijving via www.Leuven.be/archeologiedagen en geldig na betaling van 40 euro op BE 19 0017 7507 2112 tav Katrijn Huygens

Meer info
Waar?
Archeohub

Diestsestraat 187
3000 Leuven
België

Wanneer?
-
Van > tot
>
Prijs

Basistarief 40,00

Extra info
Archeologie
Archeologiedagen
Kintsugi
Reservatie
Organisator
Stad Leuven